Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?
”Göz Tansiyonu” olarak da bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. Ağrısız görme kaybı yapan sinsi bir hastalık olan glokom, geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlar oluşturabilmektedir.
Glokom Kimlerde Görülür?
Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde (göz içi basıncı yüksek olan herkeste glokom olabileceği anlamına gelmez), 40 yaşın üzerindeki kişilerde ve ailesinde glokom olan kişilerde glokom görülme riski daha yüksektir.
Glokom (Göz Tansiyonu) Hastalığının Seyrinde Beslenme Veya Alışkanlıklar Etkili Mi?
Yapılan tıbbi çalışmalara göre yanıt evet. Beslenmemizin yeterli miktar meyve, sebze ve omega 3 içermesi; az tuz tüketimi; çay içmek ve haftada 150 dakika spor yapmak glokom (göz tansiyonu) riskini azaltıyor. Sigara ve alkol tüketimi, sistemik hipertansiyon (kol tansiyonu) hastalarında fazla tuz tüketimi glokom (göz tansiyonu) riskini arttırıyor.
Glokom (Göz Tansiyonu Hastalığı) Genetik Mi?
Glokom (göz tansiyonu hastalığı) genetik (kalıtsal) bir hastalık mı? Yapılan tıbbi çalışmalar göz tansiyonu hastalığı ortaya çıkma ve seyrinde genetik etkenlerin önemli olduğunu gösteriyor. Diğer yandan, göz tansiyonu genlerinin faal hale geçerek hastalığın ortaya çıkma ve seyrine yeme, içme ve idman (egzersiz) alışkanlıklarımız; yaşadığımız çevre ve yaşam koşullarımız (çalışma ve istirahat olanaklarımız) da çok etkili. Hepimiz özellikle de ailesinde bir veya daha fazla göz tansiyonu hastası birey olanlar beslenme, spor ve yeterli istirahat ile göz tansiyonu hastalığı ortaya çıkma olasılığını azaltabilir veya hastalığın seyrini olumlu etkileyebilir.
Tedavi
Glokom göz damlaları, lazer veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmekte; ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE görme kaybı önlenebilmektedir.
Online Randevu Oluştur